Vilken typ av handdesinfektion kan man verkligen lita på?

Coronaviruset finns överallt. Under en pandemi vill man ha så rena händer som möjligt. Men finns det handdesinfektion som det verkligen går att lita på?

Det här är en fråga som många ställer sig just nu. Det handlar ju inte om en vanlig influensa som i värsta fall kan leda till att du måste få sjukhusvård. Sjukdomen sätter vår sjukvård på hårda prov. Kommer det att räcka med handsprit virus bör dö av, eller behöver du något bättre?

handdesinfektion

Handdesinfektion med antibakteriell tvål och vatten eller handsprit mot virus

Du kan använda tvål hemma istället. Experterna säger att handsprit mot virus inte är så effektivt som man kan tro.

Vissa bakterier överlever en spritning. Influensavirus överlever handspriten.

handsprit

Virussorter av den typen klarar sig ändå. Har man otur så kan man få coronasmitta utöver det. Då kan du köpa produkter som Forte eller Smittstopp istället.

Välj tvål istället för handsprit mot virus. Tvätta händerna med tvål i minst 20 sekunder så har du ett bra skydd.

Så lätt är det att desinficera ytor på rätt sätt

En nyckel till god desinfektion med handtvätt med handtvål är att förstå hur den ska användas på rätt sätt. Du måste använda tvålen länge för att du ska få någon effekt av handdesinfektion. Skölj och tvätta inte händerna kortare än 20 sekunder.

Använd inte tvål bara när du har fått influensasymtom. Ha för vana att göra det jämt. Det kan ju finnas folk med influensa symtom omkring dig och du är inte ens medveten om det!

Brukar du använda ytdesinfektion hemma

Tvätta händerna noga varje dag. dax handdesinfektion Det tjänar ju ingenting till att tvätta händerna om handtagen är fulla av virus. Tillbaka på ruta ett alltså.

En antibakteriell spray underlättar vardagen. Använd sprayen där du tycker att det passar.

Sprayen kan även användas på möbler. Så förhindrar du att smittan sprids. Med coronavirus har det visat sig att viruset kan leva på plast i upp till 3 dagar. Genom att använda sprayen så behöver du inte tänka på viruset på samma sätt längre.

Så ska du sköta din handdesinfektion

Börja med att köpa en bra tvål. Då behöver du inte använda dig av handsprit virus. En vattenbaserad handdesinfektion gör sedan arsenalen komplett.